Poznáte pikles robíte si ho doma aj vy z vašej úrody? Možno vám tento anglicky názov nič nehovorí, ale kvasenú zeleninu už určite každý z nás ochutnal. Kvasenie nie je zaváranie, je to prírodná sterilizácia zeleniny, ktorá si zachová všetky svoje vitamíny počas celej zimy. Pikles alebo kvasenú zeleninu môžete nájsť takmer vo všetkých štátoch Európy, ale aj Ázie a v iných kútoch sveta v rôznych podobách, no stále ide o rovnaký spôsob sterilizácie čerstvej zeleniny bez tepelnej úpravy a bez viac či menej dodávania konzervačných látok. U nás na Slovensku je najznámejšia takáto úprava pri kapuste. Určite nejedna domácnosť si robí svoju kyslú kapustu.
Dalo by sa povedať, že ide o takú slovenskú klasiku v prípade kyslej kapusty, z ktorej sa vyrábajú celú zimu ďalšie skvelé dobroty. Nesmieme zabudnúť na tradičnú kapustnicu na Vianoce či na Silvestra. Možno ešte niektorí Slováci poznajú aj kvasené uhorky. Takáto špecialita je známa najmä na západnom Slovensku, ale nájdete ju určite aj inde. No už menej z nás vie, že pikles alebo kvasenú zeleninu si môžete robiť z mnoho ďalších druhov zeleniny, ktoré sa nájdu u vás v záhrade. A dokonca ich môžete aj kombinovať. Na internete nájdete mnoho skvelých receptov ako na to.
Super je na tom to, že nepotrebujete na to takmer nič, len prevarenú vodu, soľ a zeleninu podľa vlastného výberu. Prínos takto konzervovanej zeleniny je najmä v tom, že zelenina v sebe uchováva všetky potrebné vitamíny a minerály, pretože neprešla tepelným procesom a napriek tomu vám dlho vydrží. Takto konzervovaná zelenina môže byť skvelá pochúťka napríklad k mäsu alebo rybe ako zdravá varianta zaváranín. Ak máte aj vy tento rok prebytok zeleniny, alebo sa chcete aj počas zimy zdravo stravovať a mať na stole zdravý šalát, určite si pikles vyrobte a ochutnajte takto upravenú zeleninu.